085-4862327 (dagelijks 8.00 - 22.00)

Rijbewijs ongeldig verklaard; wat nu?

Vanaf het moment dat het CBR het rijbewijs van u ongeldig verklaard, mag u opeens geen motorrijtuigen meer besturen. In de praktijk blijkt dat het CBR al snel besluit tot een ongeldig verklaring, en niet altijd terecht. Komt u eenmaal in de CBR vorderingsprocedure terecht, en besluit het CBR om uw rijbewijs ongeldig te verklaren, dan zit u natuurlijk vol met vragen. In welke gevallen mag het CBR het rijbewijs ongeldig verklaren? Wat nu? Kunt u zich hiertegen verweren, en zo ja hoe? En op welke gronden? Op deze website proberen wij uw vragen zoveel mogelijk te beantwoorden. Dit artikel biedt alvast enig inzicht.

Wanneer rijbewijs ongeldig verklaard?

Het CBR kan het rijbewijs ongeldig verklaren indien een bestuurder

a. niet de rijvaardigheid bezit voor de desbetreffende categorie of categorieën motorrijtuigen;

b. niet voldoet aan de bij ministeriële regeling vastgestelde eisen met betrekking tot de lichamelijk en geestelijke geschiktheid voor het besturen van een of meer categorieën motorrijtuigen.

bijv.

– na het onderzoek naar de rijgeschiktheid na rijden onder invloed van alcohol,
na het onderzoek naar de rijgeschiktheid na rijden onder invloed van drugs,
na een medisch onderzoek

Wat nu?

Wanneer het CBR uw rijbewijs ongeldig verklaard, wilt u dit uiteraard zo snel mogelijk terug krijgen. De procedures van het CBR zijn echter formalistisch en ingewikkeld. U kunt zelf bezwaar maken tegen de beslissing van het CBR, maar wij adviseren u om dit over te laten aan een gespecialiseerde CBR advocaat. De advocaat weet precies wat de mogelijkheden zijn om uw rijbewijs terug te krijgen.

Wat kunt u als verweer voeren?

Vaak is het besluit gebaseerd op een rapport van een deskundige (psychiater, oogarts, neuroloog, etc). In die gevallen is het belangrijk dat het rapport van de door het CBR ingeschakelde arts wordt weerlegd door een andere deskundige. Het is lastig om in z’n algemeenheid aan te geven welke verweren u precies kunt voeren. In ieder geval worden uw persoonlijke omstandigheden niet meegenomen in de beoordeling. U moet dus niet aanvoeren dat u niet zonder uw rijbewijs kunt, of dat u al voldoende bent gestraft. Het CBR kijkt daar niet naar.

Voorbereiden alcoholonderzoek

Moet u nog het onderzoek naar de rijgeschiktheid of rijvaardigheid ondergaan? Dan is het vaak verstandig om u goed voor te bereiden. Voor het onderzoek naar de rijgeschiktheid na rijden onder invloed van alcohol of drugs hebben wij inmiddels een uitgebreide informatiebrochure opgesteld. Wanneer u deze informatiebrochure downloadt, kunt u in de meeste gevallen zelfs voorkomen dat uw rijbewijs ongeldig wordt verklaard. En zeg nu zelf. Voorkomen is beter dan genezen!

 

 

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden