085-4862327 (dagelijks 8.00 - 22.00)

Tweede onderzoek (tegenonderzoek) CBR

Wanneer de keurend psychiater na het eerste onderzoek naar de rijgeschiktheid tot de diagnose alcoholmisbruik of alcoholafhankelijkheid komt, zal het CBR u hiervan eerst in kennis stellen. U ontvangt dan een brief van het CBR waarin zij aangeven voornemens te zijn om uw rijbewijs ongeldig te verklaren op grond van het rapport van de psychiater. U hoeft zich niet bij die beslissing neer te leggen. U hebt verschillende mogelijkheden om hiertegen op te komen. Zo kunt u een vragen om een tweede onderzoek (tegenonderzoek) door een andere psychiater. In dit artikel leggen wij u uit wat de voor- en nadelen van een tweede onderzoek zijn.

Wanneer een tegenonderzoek?

In de meeste gevallen is het verstandig om een tweede onderzoek aan te vragen via het CBR. Het nadeel van een tegenonderzoek is dat u opnieuw kosten hiervoor moet betalen (bijna € 700,00). Het voordeel is dat u een tweede kans hebt om te voorkomen dat uw rijbewijs ongeldig wordt verklaard. Belangrijk is dan wel dat u niet dezelfde “fouten” maakt als de eerste keer. Op het bloedonderzoek hebt u weinig invloed, maar het vraaggesprek kunt u wel voorbereiden door onze informatiebrochure te downloaden en goed te bestuderen voor het onderzoek. In de informatiebrochure leggen wij uit met welke bedoeling bepaalde vragen worden gesteld, zodat u begrijpt op welke gronden de psychiater tijdens het eerste onderzoek tot de diagnose alcolmisbruik of alcoholafhankelijkheid is gekomen.

Het tweede onderzoek is belangrijk omdat rechters bij de beoordeling moeten uitgaan van het deskundig oordeel van de psychiater. Wil u in een procedure enig kans van verweer hebben tegen de diagnose, dan is het belangrijk dat de diagnose van de eerste psychiater onderuit wordt gehaald door de tweede psychiater.

Wij zelf werken vaak ook met een eigen psychiater die het rapport van de psychiater van het CBR kan beoordelen, en mogelijk kan weerleggen. 
In alle gevallen is het belangrijk dat u de mogelijkheid van een tweede onderzoek eerst bespreek met een gespecialiseerde advocaat. Die zal in overleg met u bepalen of een tweede onderzoek noodzakelijk en zinvol is. Heeft u een brief ontvangen van het CBR waarin zij aangeven uw rijbewijs ongeldig te willen verklaren, meld uw zaak dan zo spoedig mogelijk bij ons aan.

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden