085-4862327 (dagelijks 8.00 - 22.00)

Strafrechters kritisch over standaard maatregel CBR: alcoholslotprogramma (ASP)

Strafrechters zijn kritisch over het feit dat automobilisten met te veel drank op vanaf een bepaald alcoholpromillage door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen standaard een alcoholslotprogramma krijgen opgelegd. Dat verhindert maatwerk, aldus de rechters. Met persoonlijke omstandigheden zoals de hoogte van het inkomen en de vraag of iemand een auto of rijbewijs nodig heeft voor zijn werk, wordt door het CBR geen rekening gehouden.

Automobilisten die vanaf 1 december 2011 bij een alcoholcontrole 1,3 promille of meer alcohol (570 mg) in het bloed hebben, krijgen als preventieve maatregel het alcoholslotprogramma (ASP) opgelegd. Deze maatregel bestaat uit het inbouwen van een alcoholslot in de auto en een verplicht begeleidingsprogramma.

Strafrecht

Het ASP, een bestuursrechtelijke afdoening, staat los van de sanctie die via het strafrecht kan worden opgelegd. In de regel wordt een ASP opgelegd nadat de automobilist voor de strafrechter is verschenen. Een strafrechter in Alkmaar zei eerder deze maand tijdens een zitting er moeite mee te hebben dat dronken automobilisten door twee overheidsinstanties, los van elkaar, worden bestraft voor hetzelfde feit.

Eerste keer

Een inventarisatie onder strafrechters leert dat meer rechters kritisch staan tegenover deze maatregel van het CBR. De Haagse strafrechter Elianne van Rens lichtte dat tijdens een uitzending van RTL Nieuws begin deze week toe: “Een alcoholslotprogramma voor notoire, zware drinkers: prima. Maar voor mensen die voor de eerste keer in de fout gaan, zouden er andere mogelijkheden moeten zijn.” Ter illustratie: artikel 24 in het Wetboek van Strafrecht schrijft bij het opleggen van een geldboete voor dat rechters rekening moeten houden met de draagkracht van een verdachte. Een boete van bijvoorbeeld 1.000 euro kan voor de één een groot bedrag zijn, terwijl iemand anders een dergelijk bedrag afrekent zonder met de ogen te knipperen. Strafrechters wijzen er ook op dat mensen die voor hun werk afhankelijk zijn van hun rijbewijs, als gevolg van de ASP-maatregel het risico lopen hun baan kwijt te raken. Voor iemand die voor de eerste keer in de fout gaat met alcohol in het verkeer, is dat een erg zware sanctie. Elianne van Rens: “Rechters houden rekening met de persoonlijke omstandigheden van de betrokkene, het CBR doet dat niet. Daar zit wat mij betreft de pijn.”

Cijfers

Volgens recente cijfers van het CBR hebben sinds december 2011 6.673 bestuurders een ASP opgelegd gekregen en rijden 2.699 bestuurders met een dergelijk slot rond. Met een alcoholslot moet de automobilist vooraf blazen om de auto te starten. Met een promillage lager dan 0,2 promille kan de auto worden gestart. Ter controle moet de automobilist niet alleen vooraf, maar ook tijdens het rijden blazen. Het alcoholslot bewaart ondermeer de gegevens van de meetwaarden van een deelnemer.

Bron: Rechtspraak.nl (artikel gepubliceerd op 21-8-2013)

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden