085-4862327 (dagelijks 8.00 - 22.00)

Nader uitgelegd

De Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer (EMA) 

De Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer (EMA) is een cursus waarin u leert alcohol te scheiden van verkeersdeelname met een motorrijtuig. Tijdens de cursus wordt u onder meer geleerd wat de gevaren zijn van alcoholgebruik en welke gevolgen dat kan hebben bij verkeersdeelname. Er wordt veel informatie gegeven, zoals over de invloed van alcohol op het rijgedrag en op het lichaam. Ook wordt stilgestaan bij de ernstige gevolgen van alcoholgebruik in het verkeer. 

De EMA bestaat uit een verplicht voorgesprek en drie verplichte cursusdagen. Het voorgesprek en de cursussen vinden overdag plaats zodat de betrokkene hiervoor doorgaans vrij moet nemen van het werk. 

De kosten van de cursus bedragen ongeveer € 800,00 en moeten door de betrokkene zelf worden betaald. Het CBR is verplicht betaling in termijnen toe te staan (Rb Utrecht, 26 september 1996, VR 1997/27). U moet hier wel uitdrukkelijk en voldoende gemotiveerd om vragen. Wij raden u aan om altijd een overzicht van uw inkomsten en uitgaven mee te sturen.

Deelname aan de cursusdagen en het voorgesprek is verplicht. Wanneer de betrokkene niet deelneemt, wordt het rijbewijs direct ongeldig verklaard. Er wordt van de cursisten dan ook een actieve en constructieve deelname verwacht. Van cursisten die niet of onvoldoende actief en constructief hebben deelgenomen aan de EMA wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

/div>
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden