Alcoholslotprogramma; wat houdt het in?
Wanneer aan u een alcoholslotprogramma (ASP) wordt opgelegd, is het belangrijk voor u om te weten wat dit precies inhoudt, waaraan u moet voldoen, en hoe lang u hieraan vast zit. In dit artikel zullen wij alles over het alcoholslotprogramma uitleggen.
Voorwaarden opleggen alcoholslotprogramma
Allereerst nog kort de voorwaarden voor het opleggen van het alcoholslotprogramma:
Het alcoholslotprogramma (ASP) wordt door het CBR opgelegd wanneer u, als bestuurder, meer dan 570 μg/l hebt geblazen, maar minder dan 785 μg/l. Voor beginnende bestuurders wordt het alcoholslotprogramma opgelegd vanaf 435 μg/l. De precieze voorwaarden op de pagina Alcoholslotprogramma – procedure. Wanneer niet aan deze voorwaarden is voldaan, of wanneer u ten onrechte als bestuurder wordt aangemerkt, of indien er andere redenen zijn waarom u het niet eens bent met de opgelegde maatregel, moet u altijd bezwaar hiertegen aantekenen.
Kosten alcoholslotprogramma
In de wet is bepaald dat de kosten voor de deelname aan het alcoholslotprogramma voor rekening komen van degene aan wie het alcoholslotprogramma door het CBR wordt opgelegd. Het is de duurste maatregel die door het CBR wordt opgelegd. U moet kosten betalen voor het opleggen van de maatregel, kosten voor het inbouwen van het alcoholslot en het regelmatig uitlezen van het apparaat, en kosten voor het trainingsprogramma. Daarnaast moet u een nieuw rijbewijs aanvragen met code 103. Al bij al bedragen de kosten ruim € 3.000,00.
Deelname alcoholslotprogramma
Het alcoholslotprogramma start door de betaling van de kosten hiervoor. De kosten staan vermeld in de eerste brief die u ontvangt van het CBR. U moet sowieso altijd de kosten van de oplegging van het alcoholslotprogramma betalen, ook als u besluit om hieraan niet deel te nemen. Wanneer u tevens de kosten hebt betaald die verbonden zijn aan het alcoholslotprogramma zelf, dan ontvangt u kort daarna een brief van het CBR ter bevestiging van de betaling en met nadere informatie over het alcoholslotprogramma.
Verloop alcoholslotprogramma
Het alcoholslotprogramma bestaat uit twee onderdelen.
1. U bent verplicht om het alcoholslot in uw auto te laten inbouwen, en het alcoholslot regelmatig te laten uitlezen
2. U bent verplicht om deel te nemen aan het motivatieprogramma
Alcoholslot inbouwen
U moet het alcoholslot laten inbouwen in uw auto bij een daarvoor aangewezen inbouwstation. Na betaling van het eerste termijnbedrag ontvangt u van het CBR een betalingsbevestiging “eerste termijn uitvoeringskosten alcoholslotprogramma”. Vervolgens kunt u contact opnemen met een inbouwstation bij u in de buurt om het alcoholslot in uw personenauto te laten bouwen. Op de website www.alcoholslot.nl vindt u meer informatie over het alcoholslot en de inbouwstations bij u in de buurt.
Uitlezen alcoholslot
Daarnaast bent u verplicht om het alcoholslot regelmatig te laten uitlezen bij het servicestation. De gegevens van het alcoholslot worden dan opgehaald en geanalyseerd. Iedere overtreding waarbij u meer dan 88 ug/l uitgeademde lucht hebt geblazen bij het gebruik van het alcoholslot wordt geregistreerd. In de eerste periode van zes maanden mogen er maximaal 3 overtredingen worden geconstateerd. Vanaf de 18 maanden mogen geen overtredingen meer worden geregistreerd.
Het alcoholslot zal gedurende de eerste zes maanden om de 46 dagen uitgelezen moeten worden. Daarna worden de uitleesperioden teruggebracht tot eens in de 92 dagen.
–>Meer informatie uitlezen alcoholslot
Motivatieprogramma
Daarnaast bent u verplicht om deel te nemen aan het zogenaamde motivatieprogramma. Het motivatieprogramma houdt in dat u bij een aantal bijeenkomsten (groepsessies) en begeleidingsafspraken verschijnt, waarvan de data door het CBR worden vastgesteld. Tijdens deze bijeenkomsten krijgt u les over de gevaren van alcohol in het verkeer.